Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    No posts were found.

Top
vægttab

Vægttab der holder – 10 gode råd

Har du et ønske om at tabe dig? Måske har du forsøgt før, men ikke nået dit mål endnu. Vores vaner ligger ofte dybt forankret, og det kan være rigtig svært at gøre sig af med gamle vaner. Og det er lige så svært at lære holde fast i nye. Men ved at tænke langsigtet og gennem at tage et lille skridt ad gangen i den rigtige retning, skal du nok nå det vægttab du drømmer om.

1. Planlægning

Det er ikke en tilfældighed, at jeg har skrevet ‘planlægning’ øverst på listen. Planlægning er Alfa og Omega i forhold til at lykkes med en kostomlægning og/eller et vægttab. Hvis ikke du sørger for at planlægge dine indkøb, dine måltider og evt. pludselig sult, så er chancen for at lykkes mindre. Når du er træt, mangler energi eller bliver pludselig sulten, er det nemt at falde for hurtige løsninger – selv om du ved, de ikke gavner ‘projekt vægttab’.

  • Sørg for at planlægge dine måltider mindst en dag frem. Med en fast plan for dagen, er det nemmere at undgå at falde for fristelser og man slipper for at blive overrumplet af pludselig sult. At have nogle faste rutiner for en eller et par af dagens måltider, kan gøre planlægningen lidt lettere. Selv spiser jeg altid den samme morgenmad og det samme formiddags-måltid, og skal derfor ikke til at opfinde den dybe tallerken om og om igen. Se til at have en sund frokost med hjemmefra, eller var meget bevidst om, hvad du spiser til frokost. Selv om man spiser ude, er der som regel muligt at vælge sunde alternativer. Selv McDonalds har salat på menuen 😉
  • Undgå at købe ind, når du er sulten og hav gerne en indkøbs-seddel med for at undgå (mindre sunde) impulskøb. Hvis ikke du er til færdige madplaner, så se til at fyld kurven med masser af grøntsager, og tag udgangspunkt i disse, når du laver mad de følgende dage. Køb gerne grove grøntsager, godt med kål af forskellige slags og bælgfrugter, så har du en god base til at lave sund mad af.
  • Det kan være en god idé at altid have en frugt, et par gulerødder eller en pose nødder eller mandler i tasken, hvis den pludselige sult skulle melde sig. Nødder er nemme at have med, fylder ingenting og giver hurtig energi. Hvis du bliver ramt af pludselig sult, tag en lille håndfuld mandler og spørg dig selv igen, om den hotdog eller marsbar virkelig er nødvendig. Og så klap dig selv på skulderen, når du har truffet det rigtige valg! 🙂 

2. Kostdagbog

Måske synes du, at det med at skrive kostdagbog kan virke lidt omstændeligt (og det er det også). Men det er en rigtig god måde, at få øjnene op for, hvordan du egentlig spiser. For mange bliver det en øjenåbner for hvor tit man egentlig spiser, hvad man spiser og på hvilke tidspunkter af dagen, man falder for fristelser. For at få maksimalt ud af kostdagbogen, er det en forudsætning at du er ærlig mod dig selv og skriver ned præcis alt du spiser. Forsøg så vidt mulig at spise som du plejer, selv om det kan være lidt grænseoverskridende, når det hele pludselig står sort på hvidt. Giv det et forsøg i løbet af tre-fire dage, og mind dig selv om, at disse dage er en god investering for at lykkes med din kostomlægning.

Hvis du ønsker at give det et forsøg, sender jeg dig gerne en gratis kostdagbog med en udførlig vejledning. Hvis du efterfølgende ønsker at tage skridtet videre og lave en kostanalyse, kan du sende din udfyldte kostdagbog til mig. En kostanalyse kan udover at fortælle dig hvor mange kalorier du får, også fortælle, hvor kalorierne kommer fra, samt om du får de næringsstoffer, vitaminer og mineraler din krop har brug for.

3. Tæl kalorier (et par dage)

Hvis du spiser flere kalorier end du forbrænder, tager du på. Hvis du spiser samme antal kalorier som du forbrænder, beholder du din nuværende vægt. Hvis du har et ønske om at tabe dig, skal du sørge for at få et underskud af kalorier.

Der er desværre ingen nem måde at finde ud af, hvor mange kalorier du spiser, og hvis du vil finde ud af det, er der ikke andet at gøre end at begynde at tælle. Der er heldigvis gratis apps at hente, som gør det lidt nemmere, men du skal stadig notere alt du spiser. Men hvis du ikke har held med dit vægttab, så tag tyrene ved hornene et par dage; skriv maddagbog og tæl dine kalorier. Forhåbentlig – højst sandsynlig – kan du efter disse dage få øje på, hvor der går galt, og hvad du kan gøre anderledes for at opnå succes med dit vægttab.

4. Giv kroppen det, den har brug for

Når du spiser tomme kalorier (f.eks. sukker, sodavand, hvidt brød og hvid pasta) får kroppen ikke den næring, den har brug for, og hiver snart efter mere mad. Det betyder, at du hurtig bliver sulten igen og dermed nemt vil komme til at spise flere kalorier, end kroppen egentlig har brug for. Måden at undgå dette på, er at give kroppen det, den behøver; mad med næring. Sørg for at spise fiberrig mad, masser af frugt og grønt, nødder og kerner, fed fisk, magre proteiner (kylling, kalkun, tun, hvid fisk, bønner og bælgfrugter) og umættet fedt. Undgå sukker, mættet fedt og forarbejdede fødevarer. 

5. Fokus på fibre

Det forskes rigtig meget i vores tarmflora og betydningen af denne i forbindelse med vores helbred.  Vores tarmflora har vist sig have stor indflydelse på vores kropsvægt og udviklingen af kroniske sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft. Det vi spiser, påvirker ikke bare kroppen, men også hjernen. Forskningen tyder på, at psykiske lidelser som depression og angst hænger tæt sammen med den mad vi spiser og det liv vi lever i dag. Nogen af de bakterier som har direkte indflydelse på vores hjerne, er simpelthen ved at blive udryddet grundet vores moderne livsstil. Gennem at spise en varieret kost rig på fibre og fuldkorn, holder vi os ikke bare mætte i længere tid, vi sørger også for at give vores tarmbakterier de bedste forudsætninger. 

6. Undgå sukker

Sukker er en af de rigtig store skurke, når du gerne vil tabe dig. Kroppen har ikke gavn af det raffinerede sukker på nogen måde, så prøv så vidt muligt, at undgå det.  Det kan være svært, for det findes alle steder! Ikke kun i kager, is og slik, men også i syltetøj, ketchup, kiks, frugtyoghurt, mysli, juicer og i indlagt sild. Det tænker man måske ikke så meget over, og det er nemt, at få store mængder sukker indenbords.

Saftevand, sodavand, chokolademælk og færdige smoothies – husk at kigge på sukker-indholdet! Der er ofte mange kalorier i disse drikke og problemet er, at det går både hurtig og nemt at få dem indenbords – uden at de mætter. Gør til vane at drikke vand både til og mellem måltiderne, og se saft og sodavand som noget, der drikkes undtagelsesvis.

7. ‘Slikskuffen’ – kiss den goodbye

De fleste af os har (eller har haft) en af slagsen; slikskuffen. Det er her vi gemmer de gode ting og sager; småkager, slik, chips eller andet til akut brug. Lad være! Hvis du stadig har én, sig tak for en hyggelig tid og kiss den goodbye.

Køb gerne lidt lækkert ind til weekenden eller særlige lejligheder men lad være med at altid have et lager af ‘gode’ ting der hjemme. Der skal virkelig meget viljestyrke til for at ikke gå i ‘skuffen’ kl. 15 om eftermiddagen! Sørg for at gøre vægttabbet så nemt som mulig for dig selv, og undgå alle de fristelser du kan! Sørg også for at have noget lækker frugt eller sundere alternativer at ty til hvis det skulle blive ‘nødvendig’.

8. Lav god mad

De fleste løber tør for inspiration og motivation, hvis maden bliver for kedelig. At spise, er en af de store nydelser i livet, og det skal det blive ved med – også når du går i gang med et vægttab. Hvis frokosten består af tørre rugbrødsmadder og agurkstave og aftensmaden af kaloriefattige, grønne salater dag ud og dag ind, så holder din ‘nye livsstil’ ikke ret længe…

  • Prøv dig frem med nye opskrifter – lån kogbøger på biblioteket, find inspiration i blade eller på nettet. Vælg opskrifter med mange grøntsager, magre proteiner, og de rigtige fedtstoffer . Spar på rødt kød.
  • Prøv mad fra andre lande – thai, indisk, vietnamesisk – der er masser af spændende inspiration at hente rundt om i verden. Gad vide, om der er nogle spændende retter fra Polen og Rusland? Vær nysgerrig!
  • Køb grøntsager du aldrig prøvet før, og find derefter ud af, hvad du kan gøre med dem.
  • Eksperimentér med veganske eller vegetariske retter – der er en hel verden af nye muligheder.
  • Lav en madklub men nogle veninder eller andre familier, hvor I på skift tager initiativet til nye, sunde retter. Hvis ikke du har venner, der står i samme situation som dig selv, er der masser af muligheder f.eks. igennem Facebook at finde ligesindede.

9. Motion

Kosten er altafgørende i forbindelse med et vægttab, og det er umuligt at tabe sig uanset hvor hårdt du træner, hvis du indager flere kalorier end du forbrænder. Men motion i kombination med den rigtige kost, er en genial kombi, da motion og bevægelse sætter skub i forbrændingen. Se det lidt som en konto, hvor du sætter ind og hæver kalorier. Gennem at f.eks. gå en rask tur i ca. en halv time kan du sætte knapt 200 kcal ind på din ‘konto’. Derefter kan du jo vælge om du vil hæve de 200 kcal igen gennem at spise modsvarende.

Husk, at det ikke handler om at få så få kalorier som muligt, men om at få kalorier fra mad som giver dig det, din krop har brug for.

I Forms hjemmeside kan du se dit kalorieforbrug i forhold til forskellige slags sportsgrene.

10. Vær tålmodig

Som kostvejleder arbejder jeg ikke med slankekure eller hurtige Quickfix, men med holdbare livsstilsændringer. Hvis du ønsker at tabe dig og derefter ikke tage det hele på igen, er det den sikreste – og sundeste – vej til et vægttab. Hvis du i en periode har haft et underskud af kalorier, vil du tabe dig. Men hvis du derefter går tilbage til dine gamle spisevaner, vil du stille og rolig tage de tabte kilo på igen. Gennem at forbedre enkelte vaner – et lille skridt ad gangen – vil du langsomt, men sikkert opnå et vægttab. Når man har taget beslutningen, kan man føle sig lidt utålmodig og man ønsker selvfølgelig at se hurtige resultater. Men husk (!) at tænke langsigtet og vær tålmodig. Tænk 6 måneder frem eller 1 år – ikke kun en uge eller 14 dage. Se det som starten på dit nye liv.

Hvis du har brug for inspiration til sund mad, vokser min opskriftsbank stille og roligt. Her finder du opskrifter baseret på masser af grønt, sunde fedtstoffer og mættende proteiner.

Hvis du har spørgsmål eller tanker omkring dit vægttab – send mig gerne en mail ❤

Relaterede indlæg

Antiinflammatorisk kost Det tales meget om antiinflammatorisk kost i medierne, og du kan næppe undgå at høre om det. Det handler egentlig om en måde at leve på - en antiinfla...
Ønsker du at spise mere plantebaseret? Det med plantebaseret kost, er stadig ganske nyt for mig. Hele familien - inklusive mig selv - har altid været glad for kød og vi har spist store mæng...
Må man overhoved spise frikadeller?! Må man overhoved spise frikadeller? Og er det nødvendigt at drikke grøn smoothie, spise hampefrø og quinoa og krydre med gurkemeje og ingefær for at v...