Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    No posts were found.

Top
antiinflammatorisk

Antiinflammatorisk kost

Det tales meget om antiinflammatorisk kost i medierne, og du kan næppe undgå at høre om det. Det handler egentlig om en måde at leve på – en antiinflammatorisk livsstil – hvor kosten er en vigtig del. Bortset fra kosten er søvn, motion, rygning og stress andre faktorer, som kan påvirke inflammationen negativt eller positivt.

Hvad er inflammation?

Forestil dig, at du skærer dig i fingeren. Den bliver måske rød, hævet og varm – det er tegn på inflammation. Inflammation er kroppens reaktion på en skade af en eller anden slags, f.eks. en infektion.

Når inflammationen bliver langtrukken, taler man i stedet om kronisk inflammation. Mange sygdomme skyldes kronisk inflammation, men i disse tilfælde virker den i det skjulte i vores blodkar, tarme, nerveceller eller i andre dele af kroppen. Nogle af de sygdomme, hvor man mener, at inflammationen er årsagen, er: allergier, astma, MS, psoriasis og eksem, IBS, Alzheimer, diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme. Senere forskning viser også, at selv psykiske lidelser som f.eks. depression kan skyldes inflammation.

Den eksakte årsag til disse sygdomme er ikke helt klarlagt, men man mener, at noget af det ligger i vores gener, og at dette i kombination med ydre faktorer bidrager til sygdommen. Mange af de ydre faktorer er knyttet til vores moderne livsstil. Stillesiddende arbejde, for lidt motion, dårlig søvn, stress, rygning og forkert kost fremmer inflammation. Vores moderne kost bidrager til ubalance gennem f.eks. for højt indtag af sukker, raffinerede kulhydrater og industrielt fremstillet mad.

Symptomerne kan være diffuse og svære at få øje på, men tegn på kronisk inflammation kan være: træthed, søvnbesvær, hovedpine, uren hud, forstoppelse eller diarré eller tilbagevendende infektioner.

Hvad er antiinflammatorisk kost?

Heldigvis kan vi selv gøre rigtig meget for at modvirke inflammation gennem at være lidt mere bevidste om, hvordan vi lever og spiser. Det med at spise antiinflammatorisk er ikke noget hokus-pokus. Det handler grundlæggende om at spise så naturligt som muligt og sørge for at få mad, som tilfører kroppen næring. Der er nogle helt konkrete fødevarer, vi gerne må skrue ned for, og andre vi gerne må skrue lidt op for. De fødevarer, du skal skrue lidt ned for, er:

  • Sukker (kager, slik, sodavand, saftevand)
  • Hvid pasta og hvidt brød
  • Rødt kød (kød fra firbenede dyr)
  • Alle former for færdig mad og pålæg
  • Transfedt (fra fastfood og frituremad)
  • Gluten
  • Mælk
  • Alkohol

Ernæringsoplysningen i Danmark og resten af Norden bygger på de nordiske næringsstofanbefalinger (NNR). Både ovenstående og nedenstående liste går stort set fint hånd i hånd med anbefalingerne fra NNR, bortset fra at man generelt ikke fraråder gluten og mælk. Men hvis man oplever nogle af de bivirkninger, som kan være tegn på inflammation, kan det være et forsøg værd at fjerne det fra kosten i en periode for at se, om det gør en forskel.

Og så var der nogle fødevarer, vi gerne må skrue op for, og det er blandt andet:

  • Grøntsager og rodfrugter (i så mange farver som muligt)
  • Bønner og linser (så varieret som muligt)
  • Frugt og bær
  • Glutenfri kornsorter som havre, quinoa og boghvede
  • Fuldkorn
  • Nødder og frø (mandler, hasselnødder, valnødder, chiafrø, hørfrø, græskarkerner)
  • Fisk og skaldyr (gerne fed fisk som laks og makrel, da de indeholder meget omega 3)
  • Proteiner fra kylling, fisk, bælgfrugter og æg
  • Fermenteret mad
  • Antiinflammatoriske krydderier og urter (gurkemeje, ingefær, hvidløg, mynte)
  • Olivenolie, rapsolie og kokosolie


Hvordan kommer man i gang med at spise antiinflammatorisk kost?

Vejen fra frikadeller til linsebøffer kan føles lang, og tanken om at skulle lave så radikalt om på sine vaner kan gøre, at man helt mister pusten. Og lysten. En kostomlægning tager tid og kræver tålmodighed – det er altid nemmest at gøre det, som vi plejer. Men med små skridt – et lille et ad gangen – så kan du stille og rolig ændre dine kostvaner, så du aktivt er med til at bremse i stedet for at fremme inflammationen.

En god måde at komme i gang på er at indføre én ny, god vane ad gangen, og når den er på plads, så indføre én mere. Det med at lave det hele om på én gang lykkes sjældent, da kostomlægningen simpelthen kommer til at fylde for meget – både mentalt og tidsmæssig – og resultatet bliver ofte, at man falder tilbage i de gamle, nemme vaner.

Du kunne evt. starte med at indføre en dag eller to om ugen, hvor du ikke spiser rødt kød. Og du kunne med fordel sørge for, at disse to tidligere kødmiddage bliver erstattet af fed fisk (win-win). En anden måde at gøre det på kunne være at daglig servere en stor, blandet salat til aftensmaden. En god tommelfingerregel er at blande fire slags grøntsager i forskellige farver for at få flere forskellige antioxidanter, og husk at også blande sunde nødder, kerner og olier i. (Find evt. inspiration her). Andre små skridt kunne være at skifte eftermiddagsbollen ud med en frugt. Eller at prøve fuldkornsris i stedet for pasta. Eller at begrænse hverdagsslik til fredagsslik. Et lille skridt ad gangen og på et tidspunkt har alle disse nye, små, gode vaner sat sig så godt fast, at du ikke ønsker at gå tilbage til det gamle. Tro mig! 🙂

Quickguide: 7 antiinflammatoriske kostråd

Husk nu, at det hele ikke er sort eller hvidt. Selv om du har besluttet dig for kun at spise slik i weekenden, og så tirsdag eftermiddag opdager du, at du lige slugt en Snickers, så er det hele ikke ødelagt. Op på hesten igen – tilbage til Plan A. Og husk at anerkende og rose dig selv for hver eneste et af de små fremskridt – de tæller alle sammen!

Hvis du mangler inspiration til din madlavning, lægger jeg løbende nye opskrifter på siden. Du finder dem her.

Malin B

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til indlægget, er du altid velkommen til at skrive til mig!

Relaterede indlæg

Må man overhoved spise frikadeller?! Må man overhoved spise frikadeller? Og er det nødvendigt at drikke grøn smoothie, spise hampefrø og quinoa og krydre med gurkemeje og ingefær for at v...
Vægttab der holder – 10 gode råd Har du et ønske om at tabe dig? Måske har du forsøgt før, men ikke nået dit mål endnu. Vores vaner ligger ofte dybt forankret, og det kan være rigtig ...
Quinoasalat i alle regnbuens farver Denne quinoasalat er ikke bare sund, men også enormt smuk. Det er sådan en salat, man bare bliver glad af 🙂 Gennem at bruge frugt og grønt i alle re...