Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    No posts were found.

Top

Fedt for fight

Mavemad Fedt for fight

Fedt for fight

Mættet fedt, transfedt, umættet, monoumættet, flerumættet, polyumættet, enkelumættet, MUFA, PUFA, omega-3 og omega-6. Det er noget af en jungle, og det kan være svært at finde ud af, hvilke af disse fedtstoffer, man skal undgå. Og hvilke skal man sørge for at få nok af? Jeg vil forsøge at at på en nem og overskuelig måde forklare, hvor vi finder ‘fedt for fight’.

Mættet fedt

Det er disse fedter, vi så længe har fået at vide, vi skal holde os langt væk fra. Det mættede fedt findes frem for alt i kød, pålæg og andre animalske produkter såsom mælk, smør og yoghurt, men også i kokos- og palmeolie. Det betyder, at vi ifølge de gældende anbefalinger skal undgå at spise for meget af kød- og mælkeprodukter med høj fedtprocent.

Det mættede fedt har længe fået skyld for at øge det lede LDL-kolesterol i blodet og dermed øge risikoen for hjerte- og karsygdomme. Forskerne er i dag lidt uenige i, om det gælder alt mættet fedt, eller kun det mættede fedt vi får fra kød. Indtil de har svar på dette, er det en god idé at generelt begrænse mængden mættet fedt, og i stedet sørge for at få fedt fra de sundere kilder.

Transfedt

Det usunde transfedt findes næsten ikke længere i danske fødevarer, da lovgivningen har sørget for at begrænse mængden til et minimum. Den kemiske reaktion, som sker, når man varmer fritureolie op gentagene gange kan dog fremkalde de skadelige stoffer, og derfor bør man begrænse indtaget af blandt andet fastfood. Transfedt kan også findes i små mængder i færdige bageblandinger, slik og i importerede kiks og småkager. At disse fedtstoffer er skadelige for vores sundhed er der ingen tvivl om blandt dagens forskere. Transfedt findes også naturligt i mange mælkeprodukter, men der er ingen studier, der viser, at disse skulle være sundhedsskadelige.

Ultrakort sammenfatning: Begræns indtaget af fede kød- og mælkeprodukter, og forsøg helt at undgå transfedt. 

sundt fedt

Umættet, monoumættet, enkelumættet, polyumættet, flerumættet fedt, MUFA og PUFA… Som om det i forvejen ikke er uoverskueligt nok, er der også sørget for, at fedtsyrerne har flere navne. Monoumættet fedt, enkelumættet fedt og MUFA er det samme fedt – blot forskellige navn. Polyumættet, flerumættet og PUFA er også tre forskellige navne for én slags fedtsyre (kært barn har mange navne). Umættet fedt er det samlede navn for monoumættet/enkelumættet/MUFA og polyumættet/flerumættet/PUFA, så ud af de syv er der egentlig kun to tilbage at holde styr på.

Enkelumættet fedt/monoumættet fedt/MUFA

Det er fra denne gruppe, vi skal have det meste af vores fedt. Monoumættet fedt er lidt mere sart end det mættede fedt, og ved høje temperaturer ødelægges fedtsyrens gode egenskaber. Disse fedtstoffer er derfor ikke så velegnet til at stege i. Ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet har dog i senere undersøgelser vist sig være et af de bedste alternativ til stegning (tæt efterfulgt af kokosolie).

Gode kilder til det monoumættede fedt finder du f.eks. i avokado, jordnødder, mandler og olivenolie. Olivenolien har som den eneste olie den egenskab, at den hjælper kroppen med at regulere vores kolesterol gennem at sænke det ’lede kolesterol’ (LDL) og øge det ’herlige kolesterol’ (HDL).

Når du vælger olivenolie, får du mest ud af at vælge en ’ekstra jomfruolie’ på mørk flaske. På samme måde som de gode fedtsyrer bliver ødelagt ved opvarmning i vores køkken, bliver de også ødelagt ved nogle af de metoder, man bruger ved raffinering af olien. At olien er ‘ekstra jomfru’ er den bedste måde vi forbrugere kan kan sikre os en god kvalitet. Også lys er en bidragende faktor til at ødelægge de sarte olier, hvorfor olien skal være på mørk flaske. At købe en økologisk ekstra jomfruolie er vores største garanti, for at vi får en olivenolie i god kvalitet.

Ultrakort sammenfatning: Køb en økologisk, ekstra jomfru olivenolie på mørk flaske, og brug den oven på din salat, eller svits dine grøntsager i den. Avokado, oliven, hakkede mandler og hasselnødder er også gode kilder til det monoumættede fedt.

sundt fedtFlerumættet fedt/polyumættet fedt/PUFA

Det er her, vi finder de vigtige fedtsyrer: Omega-3 og omega-6. Det lidt specielle med lige disse to er, at de er livsnødvendige for os, men kroppen kan ikke selv producere dem. Vi er derfor nødt til at tilføje dem igennem kosten.

Disse fedtsyrer er blandt andet nødvendige, fordi kroppen skal kunne bygge og reparere celler for regulering af blodtrykket, vores immunforsvar samt for hvordan nyrerne fungerer. Omega-3 hjælper også med at mindske risikoen for blodpropper, da det mindsker blodets koaguleringsevne.

Disse fedtsyrer er enormt sarte og kan hverken tåle varme, lys eller ilt. Flerumættede olier er derfor ikke gode at stege i, men egner sig godt til at blande i f.eks. salater eller smoothies. Når du spiser laks, skal den ligeledes tilberedes ved højst 160 grader for at ikke ødelægge de gode fedtsyrer.

Gode kilder til det flerumættede fedt finder du i f.eks. fed fisk (som makrel, laks og sild), hørfrø, sesamfrø, rapsolie, valnødder, hørfrøolie, sesamolie og hampefrøolie. For at kunne optage omega-3 fra hørfrø skal de være knust. Når de først er knust, skal de spises inden for 15 minutter, da de gode fedtsyrer ellers når at harskne (det fortæller lidt om, hvor sarte disse fedtsyrer er).

Hvis ikke man er den store fiskespiser, kan det være en god idé at få et tilskud med fiskeolie, men man skal sørge for at få en fiskeolie af god kvalitet. Der er desværre flere fiskeolier på markedet, som er harske, og derfor ikke har den ønskede sundhedseffekt. Totoxværdien (den værdi, som fortæller, hvor ren og frisk olien er) skal helst ligge under 10, men det er desværre ikke mange producenter, som skilter med dette tal.

Ultrakort sammenfatning: Omega-3 og omega-6 er livsnødvendige for os og findes frem for alt i fed fisk og knust hørfrø. Supplér evt. med en god fiskeolie i form af kosttilskud.

Personligt får jeg meget af mit fedt fra kategorien monoumættet fedt. Jeg elsker nødder og kerner og spiser det jævnligt i løbet af dagen. Olivenolie bruger jeg også flittigt oven på min salat, og heldigvis er jeg også rigtig glad for både oliven og avokado. Jeg forsøger at få fed fisk et par gange om ugen, og supplerer med en god fiskeolie, de dage hvor jeg ikke får fisk.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til indlægget, er du altid velkommen til at skrive til mig! Malin B