Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    No posts were found.

Top

7 antiinflammatoriske kostråd

Mavemad 7 antiinflammatoriske kostråd

7 antiinflammatoriske kostråd

Keep it simple! Det med at spise antiinflammatorisk er ikke noget hokus pokus! Du skal faktisk bare spise helt almindelig mad, som du finder i dit lokale supermarked. En skive rugbrød med makrel, er for eksempel en god antiinflammatorisk frokost, hvor du blandt andet får rigeligt med Omega 3.

I første omgang handler det om at lære, hvilke fødevarer man skal vælge til og hvilke, man skal vælge fra. Nogle fødevarer er nemlig med til at skabe inflammation, og andre hæmmer inflammationen. Man kan altid optimere og avancere for at spise endnu sundere, men hvis du følger følgende 7 kostråd, er du rigtig godt på vej.

1. Skær ned på sukkeret!

antiinflammatoriske kostråd

Tilsat sukker gør ikke noget godt for vores krop og kroppen kan og vil gerne klare sig helt uden! Sukker giver et højt blodsukker, der tærer på kroppens celler og skaber inflammationVær opmærksom på, at sukker ikke kun findes i slik, kager, syltetøj, sodavand og andre steder, hvor vi tydelig ser det. Det findes også ‘skjult’ i for eksempel frugtyoghurt, mange morgenmadsprodukter, hvidt brød, juicer, chokoladedrik, smoothies og ketchup. Ved at fravælge sukker, risikerer du både at få mere energi og at tabe dig.

2. Sørg for at få nok Omega 3

antiinflammatoriske kostråd

Noget af det mest antiinflammatoriske du kan indtage, er Omega 3. Der er lidt forskellige anbefalinger på hvor meget Omega 3, vi har brug for. Hjerteforeningen anbefaler 1 g om dagen, hvilket modsvarer ca. 200 g fed fisk om ugen. For at opnå en antiinflammatorisk effekt, anbefales det,at man spiser 3 g om dagen, hvilket svarer til 100 g fed fisk om dagen. Fed fisk som laks, makrel og sild er den bedste kilde til Omega 3, men man finder også Omega 3 i hørfrø, chiafrø, valnødder og hørfrøolie. Et kosttilskud med Omega 3 kan være et alternativ, hvis ikke man ønsker at spise fed fisk hver dag.

3. Spis mere kål (og andet grønt)

antiinflammatoriske kostråd

Jeg sagde det jo; antiinflammatorisk kost er ikke noget hokus pokus. Noget så banalt som kål, ligger helt i top på listen over antiinflammatoriske fødevarer, da de er rige på plantestoffer med en antiinflammatorisk effekt. Grøntsager generelt – og meget gerne kål – skal fylde halvdelen af din tallerken. Grønkål, hvidkål, rødkål, rosenkål, broccoli, spidskål, blomkål, glaskål… Damp dem, svits dem eller riv dem ned i salaten.

4. Skær ned på rødt kød og kødpålæg

Here we go again… Rødt kød er desværre en af de fødevarer som er med til at fremme inflammation i kroppen. Derfor skal man gerne begrænse indtaget af rødt kød, forarbejdet pålæg, pølser og lignende. Maks 500 g om ugen siger fødevarestyrelsen, gerne mindre end det, siger dem, der tør… (det med at vi skal skære ned på kødet, er et ømt punkt for mange). Der er heldigvis massere af alternativer til rødt kød og udover at spise mere fisk eller plantebaseret, findes der også masser af lækre opskrifter med for eksempel kylling og skaldyr. Vi skal simpelthen bare lære at tænke i nye baner, hvor vi ikke bygger vores måltider op omkring oksekød og svinekød.

5. Antiinflammatoriske krydderier

antiinflammatoriske kostråd

Krydderier og krydderurter er fulde af antioxidanter, og mange af dem har derfor en antiinflammatorisk effekt. De mest kendte er nok ingefær og gurkemeje, men det krydderi som anses at have højst antiinflammatorisk effekt, er faktisk nelliker. Hvor mange antioxidanter et krydderi indeholder, måles i ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per 100 g. Værdien for nellike er 315000, hvor gurkemeje ‘kun’ opnår en værdi på 160000. Brug rigeligt af  krydderierne – både friske og tørrede – i din madlavning.

6. Gå amok i bær

antiinflammatoriske kostråd

Bær er rige på antioxidanter og på farvestoffet anthocyanin, som beskytter mod inflammation og styrker immunforsvaret. Gå specielt efter de mørke bær som blåbær, brombær, solbær og hindbær og forsøg at få en håndfuld af dem hver dag. En blåbær-hindbær-smoothie med ingefær, er nu ikke det værste, man kan få!

7. Vælg det rigtige fedt

Mættet fedt fra kød- og mælkeprodukter er med til at fremme inflammation, så undgå at spise kød og mælkeprodukter med høj fedtprocent. Vælg i stedet enkelt- og flerumættet fedt, som du finder blandt andet i olivenolie, rapsolie, avocado, nødder og frø og oliven. Bliv klogere på hvilket fedt du skal undgå, og hvilket fedt som er ‘fedt for fight‘.

Mit indtryk er, at mange laver det med antiinflammatorisk kost til noget unødvendig omstændigt. Man kan selvfølgelig altid blive ved med at optimere, men det er ikke afgørende, om man spiser sin broccoli svitset, eller om man spiser den rå. Gennem at spise rigtig mad baseret på grøntsager – lavet fra bunden – kommer man rigtig, rigtig langt. 

Leave a Comment